top of page

Osteopathie

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode waarbij we spieren, gewrichten en organen onderzoeken op bewegingsbeperkingen en blokkades, en bekijken of er een verband is met de klachten die je hebt. Alle blokkades en bewegingsbeperkingen die verband houden met je klacht brengen we zorgvuldig in kaart. Dat breng ons immers dichter bij de oorzaak van je probleem. Via manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties gaan we vervolgens de blokkades en bewegingsbeperkingen opheffen.

 

We genezen het lichaam niet, maar moedigen het aan om zichzelf te genezen. Daarbij maken we geen gebruik van medicatie of apparatuur. Een osteopaat zal wel per definitie verder kijken dan je klacht en op zoek gaan naar de echte oorzaak. Alles in ons lichaam staat immers met elkaar in verbinding. Een verstuikte enkel kan zo op termijn klachten geven in de onderrug. Daarom kijken we binnen de osteopathie naar 3 verschillende systemen in het lichaam die met elkaar verbonden zijn:

  • Je bewegingssysteem: spieren, gewrichten, botten, ligamenten, …

  • Je craniale systeem: de schedel en je hersenvliezen.

  • Je viscerale systeem: je organen, bloed- en lymfevaten, en je bindweefsel.

Geschikt voor aandoeningen zoals:

  • Rug- en nekproblemen: pijn, lumbago, hernia, spierstijfheid, …

  • Gewrichtsproblemen: pijn, tenniselleboog, frozen shoulder, …

  • Hoofdpijn: spanningshoofdpijn, duizeligheid, migraine, …

  • Sportletsels

  • Orgaanklachten: zure oprispingen, maagzuur, opgeblazen gevoel, darmklachten, …

  • Bij kinderen: reflux, overmatig huilen, functionele houdingsafwijkingen, gedragsafwijkingen, concentratiestoornissen, ontwikkelingsachterstand, slecht slapen, buikpijn, krampen, …

Osteopathie op maat?

Vertrekken doen we altijd vanuit een vraaggesprek, waarbij we uitgebreid stilstaan bij de klachten die je hebt. Daarna onderzoeken we de zone waar je klachten ondervindt, en bij uitbreiding ook je hele lichaam. In een volgende stap stellen we onze handelingen – en dus jouw behandeling – af op de oorzaak van je klachten. De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken op spieren, ligamenten, gewrichten, organen, bloedvaten en zenuwen. Daarbij gebruiken we geen apparatuur. Tot slot geven we je – waar nodig – tips-and-tricks mee voor je houding, je sport, je leefpatroon en je voedingsgewoontes.

Tussen twee behandelingen in is er meestal wat tijd, zodat je lichaam de kans heeft om te reageren op de technieken die we toegepast hebben. Het moet zich immers aanpassen aan de nieuwe situatie. Dat kan soms gepaard gaan met wat vermoeidheid, een korte opflakkering van je symptomen, stijfheid, een emotionele ontlading, …

Deze reactie van je lichaam duurt normaal niet langer dan twee dagen en is perfect normaal.

bottom of page